Gemeentewerf, Heerde

Addcomm in Amersfoort

“Gemeente Heerde wilde destijds een voorbeeld stellen. Dit moest een zeer duurzaam project worden.”

ontwerp

oplevering

bruto oppervlakte

Duurzaamheid

Duurzaam – en naadloos ingepast in het landschap

In opdracht van de gemeente Heerde (Gelderland) ontwierp Ebbens architecten een nieuwe gemeentewerf.

Het gebouw is zowel duurzaam als energieneutraal. Warmte-koudeopslag in de bodem, warmtepompen, zonnecollectoren en zonnepanelen zorgen samen voor een gebouw dat al bij oplevering zijn tijd vooruit was, en nog steeds helemaal klaar is voor de toekomst. In de gebouwschil en de constructie is Siberisch larikshout gebruikt. Dit hout heeft een hoge isolatiewaarde. De werf voegt zich bovendien naadloos in het Veluwse enkenlandschap.

De gemeente Heerde wil destijds een voorbeeld stellen. Dit moest een zeer duurzaam project worden.

Het was een prijsvraag: architecten werden uitgedaagd om met de beste oplossing te komen.

Die oplossing is gevonden in bouwen met hout, energieneutraliteit, duurzaamheid, inpassing in het landschap, een groen dak. Dat zijn hoogst actuele thema’s. Opvallend is dat dit gebouw al uit 2012 dateert.

Achteraf blijkt dat we onze tijd vooruit waren. Maar zo’n prijsvraag helpt natuurlijk om met de beste oplossingen te komen. Overigens zijn we niet eens begonnen met duurzame technieken. We hebben eerst eens een goede analyse van de locatie gemaakt. Het Veluwse landschap heeft vanouds een typerende indeling. Als je er een dwarsdoorsnede van maakt,ga je van het bos over de heide, vervolgens over de zogenoemde enk, en tenslotte naar het water van een riviertje of een beek. Op die enk was al in vroeger tijden de bewoning te vinden. Daar spelen we op in. De gemeentewerf staat op de enk.

Opdrachtgever
Gemeente Heerde

Ontwerpteam
Michiel Kobussen, Henk Eilander, Ferry Ramkhelawan, Klaas Kloeze

Adres
Veldweg 8a, 8181 LR Heerde

Als je goed kijkt, staat het eigenlijk in de enk.

Ja. We hebben het gebouw 1 meter verzonken in het terrein. Zo past het nog beter in het landschap.

En die ingreep pakt ook goed uit voor het binnenklimaat: onder de grond is de temperatuur stabiel. Dat levert dus ook nog eens energetische voordelen op.

Bij zoveel duurzame materialen zou je bijna vergeten dat het gebouw ook dagelijks moet worden gebruikt.

Dat is een belangrijk punt. We hebben goed geanalyseerd welke gebruikers hier komen en wat ze moeten doen. Om één voorbeeld te noemen: elk voertuig kan hier zijn draaicirkel maken, daarop is alles uiteraard afgestemd. Gebruikers zijn in de praktijk vooral met hun werk bezig, niet zozeer met duurzaamheid. En de constructie mag dan wel van hout zijn: de vloeren zijn massief en het dak ook. Dit gebouw is ontworpen om intensief te gebruiken.

BNA
Architecten web
Utrechtse Bouw Societeit.nl
Archined